Wat zijn de beste karper onderlijnen / rigs?
Karper onderlijnen in alle soorten en maten
Een karper onderlijn is er tegenwoordig in alle soorten en maten. Maar wat is nu de beste karper onderlijn? En hoe knoop je die? In deze blog laat ik mijn 3 favoriete karper rigs zien. Ook laat ik stap voor stap zien hoe de rig geknoopt moet worden en welke aanpassingen je kan doen per seizoen.
Hoe knoop je de drie beste karper rigs?
1. Allround karper onderlijn
Laat ik starten met de onderlijn die ik veruit het meest gebruik. Sterker nog, deze rig gebruik ik vrijwel altijd en overal! De onderlijn kan tevens perfect worden aangepast op alle omstandigheden die voor jou van toepassing zijn. Later kom ik terug op deze aanpassingen per seizoen. Laat ik de onderlijn eerst toelichten en vervolgens precies laten zien hoe die geknoopt moet worden.
Hoe knoop je de allround karper onderlijn?
Wat heb je nodig?
Ik gebruik tegenwoordig uitsluitend end-tackle materialen van Pole Position. Dit merk heeft namelijk absolute top materialen en ik durf het met 100% vertrouwen in te zetten op ieder water. Hierbij een checklist voor het knopen van de allround karper onderlijn. Uiteraard kan je bepaalde materialen vervangen door materialen waar jij het meeste vertrouwen in hebt.
- Tungstaflex 20/30lbs onderlijnmateriaal
- Anti Tangle Sleeve Tungsten Loaded
- Tungsten Line Aligner Medium
- QC Heavy Sinker / putty
- Super Hook Gamakatsu haakmaat 4 / Snagster Pole Position haakmaat 4/6
Het knopen, stap voor stap
Hoe je deze karper onderlijn knoopt zie je in onderstaande video. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je deze basis rig knoopt.
2. Hinged Stiff rig
Mijn favoriete pop-up rig is al meer dan tien jaar de hinged stiff rig. Echter is het eigenlijk geen echte ‘stiff’ rig, ik gebruik namelijk geen stijf fluoro carbon maar gewoon regulier gecoat onderlijnmateriaal. Voor het gemak noem ik het toch een hinged stiff rig 😉
Hoe knoop je de Hinged Stiff rig?
Wat heb je nodig?
De hinged stiff rig is extreem makkelijk te knopen en je hebt er weinig materialen voor nodig. Check onderstaand lijstje voor de benodigdheden van deze rig.
- Tungstaflex 20/30lbs onderlijnmateriaal
- Anti Tangle Sleeve Tungsten Loaded
- Chod rigs (kant & klaar of zelf knopen)
- Putty (het liefst i.c.m. een Tungsten Putty Bar van Pole Position)
Het knopen, stap voor stap
Het knopen van de rig is zoals eerder gezegd erg eenvoudig. Bekijk onderstaande video om te zien hoe je hem precies knoopt.
3. Chod rig/systeem
De chod rig kan worden gezien als een rig maar ook als een compleet systeem om mee te vissen. Aangezien heel internet al vol staat met uitleg over hoe je de chod rig moet knopen, wil ik het alleen hebben over het systeem. Door goed na te denken over bijvoorbeeld de materialen die je gebruikt en vooral de wijze waarop je het systeem in elkaar zet, zul je meer vissen over je netkoord trekken.
Je kan een chod rig zowel op een leader vissen als ‘naked’. Wanneer je hem ‘naked’ vist betekent het dat je de chod rig op een mono, fluoro carbon of een hybride voorslag vist. Ik vind het zelf erg prettig om het chod systeem ‘naked’ te vissen op een 100% fluoro of hybride voorslag.
De reden waarom het chod systeem niet bij iedereen favoriet is, is voornamelijk omdat dit systeem voor meer lossers zou zorgen tijdens het karpervissen. Dit komt omdat de (zeer korte) chod rig na een aanbeet bij een regulier chod systeem tegen het loodje aan komt waardoor de vis het lood gebruikt om zich van de haak te ontdoen.
Om dit tegen te gaan gebruik ik het liefst een ‘afstandhouder’. Dit is een extra sectie van zo’n 8 tot 14cm dat onderaan het systeem zit bevestigd. De chod rig kan niet voorbij de swivel waardoor je veel minder lossers zult krijgen. Zie onderstaande foto als voorbeeld van de afstandhouder.
Hoe knoop je een Chod systeem?
Wat heb je nodig?
Om het chod systeem in elkaar te zetten heb je de volgende materialen nodig.
- Chod rig (kant & klaar of zelf geknoopt)
- Fluoro carbon, leader of hybride variant voorslag
- Heli chod buffer sleeves
- Heli chod rubber beads
- Carp swivel #8
- Leader
- Loodje
- Keyhole fast link
Het knopen, stap voor stap
1. Schuif een heli chod rubbertje & bijbehorende bead op de leader of voorslag (maak je voorslag altijd goed nat zodat de sleeve niet scheurt).
2. Schuif een chod rig op de voorslag.
3. Schuif weer een heli chod rubbertje & bijbehorende bead op de leader of voorslag.
4. Knoop een carp swivel vast aan de voorslag of splice hem vast aan de leader.
5. Splice ongeveer 8 tot 14cm leader aan de carp swivel.
6. Schuif een heli chod buffer sleeve op de leader.
7. Splice een keyhole fast link aan de leader.
8. Bevestig een loodje aan de keyhole fast link.
Wat pas je aan aan je karper onderlijn per seizoen?
Zoals ik aan het begin van deze blog schreef kan je verschillende onderdelen van de rigs aanpassen per seizoen. Zie onderstaande lijst om een aantal tips en voorbeelden te zien van dergelijke aanpassingen.
Winter
- Maak de lengte van je onderlijn korter, bijvoorbeeld zo’n 8 tot 15cm.
- Gebruik een razendsnel draaiende haak en gebruik deze een maatje kleiner.
- Probeer eens volledig soepel onderlijnmateriaal
Zomer
- Maak de lengte van je onderlijn gerust 20 tot 30cm. Dit lijkt erg lang maar het zal je vangsten vaak ten goede komen!
- Gebruik een haak met wijde bocht. De bek van de karpers kan in de zomer erg zacht zijn en een wijde haakbocht zorgt voor minder lossers.
- Verleng de lengte van je hair eens. Hoeveel ruimte moet je dan gebruiken tussen de haak en (de onderkant van) je haakaas? Dit kan in de zomer gerust 1.5 tot 2.5cm zijn!
Bij deze wil ik je bedanken voor het lezen van deze blog en ik hoop dat je er wat van hebt geleerd! Wil je jezelf nog meer ontwikkelen in het karpervissen en nog véél meer leren? Dan is mijn eBook wat voor jou! Heb je geen zin om te lezen? Bekijk dan gerust een van onze exclusieve films.