Wintervissen op karper

Karpervissen in de winter wordt veelal geassocieerd met weinig vangsten en een onaangenaam verblijf aan de waterkant. Wintervissen is volgens sommigen enkel geschikt voor echte diehard karpervissers. Maar wat als we het bovenstaande omdraaien? En wat als ik zeg dat de winter juist een periode is om je slag te slaan? Laat ik allereerst de positieve kanten van de koudere wintermaanden belichten!

Een winterse bak van een spiegelkarper!

Natuurlijk is het voor niemand onbekend dat de winterperiode een periode is waarin het een stuk rustiger is aan de waterkant. Veel vissers hebben hun spullen opgeborgen en deze komen rond het voorjaar weer uit de kast. Door deze rust kan je als visser vaak volledig je eigen plan trekken waardoor er een hoop mogelijk is!

Ook is de winter in mijn ogen simpelweg een schitterende periode om aan het water te zijn! Het karakter van de natuur is adembenemend en de wateren liggen er vaak mysterieus en verlaten bij. Tot slot zijn de karpers erg mooi in deze tijd van het jaar: de kleuren komen beter naar voren en er is een dikke slijmlaag aanwezig dat zorgt voor een optimale bescherming van de vis. Houd er altijd rekening mee dat je de vis goed nat houdt met temperaturen onder nul, zodat deze cruciale slijmlaag niet kan bevriezen.

Een puntgave kanaalschub, gevangen op een van m’n favoriete winter rigs: hinged-stiff!

Zoals je in het vorige artikel kon lezen, ben ik onderhand door de lage watertemperatuur overgestapt op mijn beste winter tactieken. Laat ik proberen de meest voorkomende wintertips achterwege te laten. Deze tips heb ik in de afgelopen jaren ook veelal verwerkt in mijn wintervideo’s. Graag neem ik jullie mee in mijn winter tactieken voor 2020/2021! Deze rigs en manier van voeren hebben me in de afgelopen winters nooit in de steek gelaten 😊

Het achterhalen van de aastijden op het water dat jij wil aanpakken is van groot belang! De karpers zwemmen weinig en de aastijden zijn van korte duur. Mijn ervaring is dat de karpers meestal slechts een half uur tot een uur per 24 uur azen! Dit klinkt hopeloos, maar zodra jij de aastijden weet te ontdekken ben je juist in een mega voordeel! Door de juiste tactieken toe te passen kan je vervolgens in een zeer korte tijd soms meerdere wintervissen vangen!

TIP: De meeste aastijden in de winter zijn in de namiddag!

Top drie winter tactieken!

Om jullie een beetje houvast te geven wat betreft wintermogelijkheden, ga ik mijn top drie beste wintertactieken toelichten! Deze drie methodes zijn stuk voor stuk winnaars en uiteraard verschilt het per water welk van de drie methodes favoriet is op jouw water.

 • Hinged stiff rig met zoete boiliekruim

De hinged stiff rig is een top rig voor elk jaargetijde. Ook in de winter is dit een ware killer! Combineer hem met een klein pva zakje met enkel boiliekruim en je zult zien dat de vangsten nog sneller oplopen. In principe kan je iedere soort boilie verkruimelen en in het pva stoppen, maar het is me opgevallen dat de mega zoete boilies het beste werken!

Hiernaast raad ik aan op met Chod gedeelte van de rig zo kort mogelijk te houden. Doordat de vis dankzij het boiliekruim erg gefixeerd is op de bodem, zal een korte chod vaak sneller resulteren in een aanbeet.

 • Fake dumbell met mini pellets

De rig die je ziet op bovenstaande foto is echt goud voor de visserij op wateren waar subtiel vissen de voorkeur heeft. Zorg er altijd voor dat de haak plat op de bodem ligt en dat de hair met de 8 tot 16mm grote dumbell er boven zweerft. Dumbells die ´slow sinking´ zijn, hebben mijn voorkeur. De kleuren roze en wit zijn mijn absolute toppers in de winter!

Je kan allerlei soorten pellets gebruiken voor in het pva zakje. Ik gebruik het liefst 2mm pellets in een zoete variant. Deze lossen binnen enkele uren op, maar blijven langdurig attractie geven. Wanneer je onder de kant vist of vanuit een boot, kan je de pellets ook even voorweken waardoor ze een stuk zachter worden.

 • Single boilie dressuurwater

Tot slot zien jullie een rig dat niet heel anders is dan mijn reguliere combi rigs. Een van de aanpassingen die ik heb gedaan is de dat ik de lengte van de rig heb ingekort naar ongeveer 7 tot 10 centimeter. Dit doe ik overigens ook bij de twee rigs die hierboven staan beschreven. De vissen azen erg traag en door het gebruik van een korte rig zal je de vis beter prikken.

Hiernaast gebruik ik een shot on the hook om de haak nog sneller te sturen naar de onderkant van de bek. Een zwaar contragewicht zorgt er ook voor dat de haak direct in de goede richting wordt gestuurd. Doordat er ook een tungsten linealigner en tungsten anti tangle sleeve aanwezig zijn, kies ik ervoor om de boilie uit te balanceren met een stukje kurk. Deze moet extreem licht uitgebalanceerd zijn maar de haak moet plat op de bodem blijven liggen. Geloof me: deze rig prikt razendsnel!

Op wateren waar een grote hengeldruk heerst zou ik altijd één hengel op deze manier vissen. Het is dan erg belangrijk om extreem weinig bij te voeren! Vaak gebruik ik deze rig compleet single hookbait, maar soms gooi ik er ook enkele aasdeeltjes bij in de vorm van drie halve boilies.

Een ijskoude schubkarper uit een Franse rivier

Wat betreft mijn wintervisserij richt ik me vooral op wateren waar enige uitdaging in zit. De meeste mensen adviseren om in de winter naar wateren te gaan waar veel karper zwemt zodat je met enige regelmaat een visje kan vangen. Ik vis echter altijd voor het avontuur, de uitdaging en de beleving dus ik zal ook in de winter de moeilijkere wateren blijven bevissen. Wanneer er dan een ijsklompje in het landingsnet beland, is de voldoening enorm!

In de komende maanden ga ik proberen om regelmatig een sessie te filmen en jullie mee te nemen in mijn wintervisserij. Ook ben ik in deze periode erg druk met het roofvissen! Ik snoek bijna dagelijks om lekker even uit te waaien en te genieten van de omgeving. Uiteraard zal ik ook hiervan af en toe een leuke video maken!

Vergeet me niet te volgen op Instagram om dagelijks op de hoogte te blijven van de vangsten en komende video’s!

Bedankt voor het lezen en veel succes gewenst de komende periode! Karpervissen in de winter staat soms gelijk aan iets harder moeten werken voor de vangst, maar laat je daar niet door tegenhouden. Probeer juist te genieten van de rust en de kalmte van de natuur 😉

Het najaar & de winter in met twincarp!
Twincarp en zijn plannen in 2021!

Related Posts

Leave your comment

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare