karpervissen in de winter en het voorjaar

Karpervissen in de winter – Tips & Tricks – 2022

Karpervissen in de winter wordt vaak gezien als een taaie visserij. Karpers willen niet eten en hiernaast leidt (langdurig) voeren vaak niet tot het gewenste resultaat. Dit laatste is natuurlijk te wijten aan het feit dat de watertemperatuur gelijk staat aan de lichaamstemperatuur van de vis. Toch kan wintervissen op karper erg lonend zijn. Ben je benieuwd hoe? Dat zal ik je uitleggen. Laat ik beginnen bij het gedrag van karpers in de winter. Later in dit artikel kom ik terug op het karpervissen in het voorjaar.

Karpervissen in de winter en het voorjaar
Sfeervolle uitzichten tijdens het wintervissen op karper

Gedrag van de winterkarper

Er wordt weleens gesproken over een zogenaamde ‘winterslaap’ van de karper. Hier is echter in 99 van de 100 gevallen geen sprake van. Ook in de koudste wintermaanden zwemmen karpers nog regelmatig. Is het dan verstandig om te voeren? Daar kom ik later in dit artikel op terug. Ik vertel graag eerst wat meer over de afstanden die karpers in de winter nog af kunnen leggen.

Het is bewezen dat karpers, ook in de koudste wintermaanden, nog vrij regelmatig middelgrote afstanden af kunnen leggen. Zo is er recent een onderzoek geweest waarbij karpers zijn voorzien van een chip. Gedurende de winter is de locatie bijgehouden. Er kon al snel worden geconcludeerd dat vrijwel alle vissen niet lang stil lagen. Sommige vissen bleven de hele winter in dezelfde hoek van de diepe zandafgraving, terwijl juist andere vissen het hele water doorkruisten.

Het is algemenen bekend dat de karpers trager worden zodra de watertemperatuur onder de tien graden Celsius duikt. Des te kouder het water, des te trager de karper. Toch zijn er tal van wateren waarbij de karpers ook in de winter lange afstanden afleggen. Goede voorbeelden hiervan zijn stromende beken, vaarten, rivieren en kanalen waar enige stroming in zit. De vissen zijn vaak genoodzaakt om in beweging te blijven. Bewegen betekent dat ze energie verbruiken en dat er dus gegeten moet worden. Daar kunnen wij karpervissers ons voordeel uit halen.

Een mega grote two-tone schubkarper, gevangen in de winter op een grote rivier!

Wel of niet voeren?

“Wat is het beste aas voor karper?”. Deze vraag krijg ik zeer regelmatig. De vraag die daarbij meestal gaat gepaard is of er voorgevoerd moet worden. Kortgezegd voer ik in de winter vaak wel, maar hierbij let ik extreem op de voerhoeveelheden en de voedingswaarde van het aas. Onthoud het volgende; voer liever véél te weinig, dan iets te veel. Zéker in de winter.

In de winter maak ik graag gebruik van zowel partikels als boilies. Wanneer ik partikels gebruik, ga ik vaak voor boekweit, hennep of tarwe. Vervolgens vis ik meestal een kleine pop-up of een plastic haakaasje erboven. Dit heeft zich al vaak bewezen. Aangezien ik dit compact bijvoer in een pva zakje, gebruik ik een korte rig van zo’n 11 tot 15cm. Zie onderstaande foto als voorbeeld.

karperrigs voor in de winter. Karpertips voor het vissen op winterkarper.
Plastic haakaas kan goud zijn in combinatie met pva zakjes

Wanneer ik boilies gebruik, is de voedingswaarde voor mij erg belangrijk. Ik wil een vis niet te snel verzadigen en de boilie moet ook in extreem koud water veel attractie kunnen uitlekken. Ik kies vaak voor 14mmm boilies. Wanneer er veel witvis op het betreffende water zit, ga ik voor de 18mm variant.

Maar wat zijn dan de beste boilies voor het karpervissen? De Twincarp boilie is het gehele jaar inzetbaar, maar in de winter doet dit aas het verbluffend goed. De zwarte peper, curcuma en de tarwekiemen zorgen voor een optimale vertering. Het is een vrij vettige boilie, maar door de verteerbaarheid kan hij perfect worden ingezet. De grove structuur en een relatief lage hardheid zorgen voor een goede uitwaseming van de oplosbare bestandsdelen.

Deze vis zat perfect gehaakt met een Twincarp pop-up met een 18mm Twincarp boilie

Tips en tricks voor het karpervissen in de winter

Hoe diep moet je vissen op karper?

Een eenvoudig antwoord op deze vraag is er niet. Dit verschilt namelijk enorm per water. Mijn ervaring is dat de karpers vaak ondieper zitten dan men denkt. Zo ving ik enkele weken geleden, in een ijskoude wind, een grote spiegelkarper op nog geen 40cm diepte. Ik viste tegen een rietkraag, dit zijn vaak échte hotspots.

Rietkragen bieden beschutting en dus een extra beetje warmte. Ze voelen zich er veilig en dus zijn dit perfecte plekken om een winterkarper te haken. Vis altijd potdicht tegen rietkragen. Vissen boren zich graag diep in het riet en zonder boot is het een flinke uitdaging om de vis er uit te halen. Rietkragen zijn zowel op kleine vijvers als kanalen, rivieren en de grootste zandafgraving ware hotspots voor de karper.

Toch heb ik ook tal van voorbeelden waarbij karpers enkel en alleen op de diepe stukken van het water vangbaar waren. Hierbij was de sleutel tot succes om strak langs de taludranden te vissen. Een goede dieptemeter is hierbij een must. Ik gebruik altijd de Deeper Chirp +2. Deze gebruik ik zowel vanaf de kant, als vanuit een rubberboot of voerboot.

Wat is de beste tijd voor karpervissen in de winter?

Natuurlijk is niet ieder water hetzelfde, maar ik zie een duidelijke lijn qua aastijden van karper in de winter. De namiddag is voor mij de absolute winner. Eigenlijk is dit vrij logisch te verklaren. De namiddag is het moment waarop de watertemperatuur op zijn warmst is. Zodra de avond valt, keldert de temperatuur en dit voelt de karper direct.

Ook de late ochtend staat op veel wateren garant voor een aanbeet. Vaak is dit te wijten aan de zon. Zonintensiteit is super belangrijk in de winter. Een felle zon kan zelfs met temperaturen onder het vriespunt voor activering van de vis zorgen.

Op veel wateren waar ik vis is de nacht geen goede tijd voor het karpervissen in de winter. Toch ken ik enkele wateren waarbij uitsluitend ‘s nachts karper wordt gevangen in de winter. Wil je ontdekken wat de aastijden zijn op jouw water? Probeer het simpelweg uit. Ook de nachtsessies kunnen lonend zijn.

Wat voor water moet je kiezen?

Meestal raad ik mensen aan om ‘makkelijkere’ wateren te kiezen in de koudere perioden van de maand. Toch kies ik zelf vaak voor de (taaie) wateren die ik ook in de zomermaanden bevis. Locatie is en blijft de meest belangrijke succesfactor in de winter. Doordat het in de wintermaanden erg rustig is, kan ik de vis gaan zoeken. Dit doe ik het liefst met een boot zodat ik binnen mum van tijd de vis kan lokaliseren.

Winterse taferelen aan een Zuid-Franse rivier

Zelf vis ik zeker in de winter graag op rivieren. De vissen zijn constant in beweging en snoepen dus regelmatig wat lekkere boilies naar binnen. Vis je op de goede plek in de winter? Dan krijg je vaak binnen mum van tijd beet. Toch kan het op watertypes zoals putten en plassen vaak een kwestie zijn van het aasmoment afwachten. Ik ken genoeg wateren waarbij de karper slechts 30 minuten per 24 uur aast. Mis je dit aasmoment? Dan vang je dus niks. Zorg dat je dus blijft investeren in het water zodat jij jouw winterkansen kan vergroten.

Vis vlijmscherp!

Vlijmscherp vissen zorgt voor meer karpers op de vangst. Wat is dan de beste karperhaak? Doordat de vis traag aast, is een scherpe punt van groot belang. Met name een zeer lange, rechte punt en middellange haaksteel zorgen voor een ultrasnel prikkende haak. Een voorbeeld hiervan zijn de nieuwe S-Type haken van Pole Position. Ik heb ze deze winter voor het eerst gebruikt en ze doen het super. Denk er wel aan dat deze haken extreem scherp zijn en dus vaak vervangen moeten worden na het vangen van een karper.

De beste haak voor het karpervissen.

Een zwaarder werpgewicht kan ook bijdragen aan een betere prik tijdens het karpervissen in de winter. Toch is het niet altijd mogelijk om zwaar te vissen. Ik vis in de winter soms met gewichten rond de 30 gram. Hierbij vis ik de lijn niet al te slap en de slip niet te los. Hierdoor kan de punt van de haak beter penetreren wanneer de vis in beweging komt. Zonder weerstand van de lijn zal de vis de haak anders zonder moeite kunnen uitspugen.

Wil je nog véél meer tips die dieper ingaan op de materie? Lees dan ons online eBook. Dit karperboek staat vol met nuttige tips en tricks.

Plannen van Twincarp voor het karpervissen in 2022!

Het komende jaar staan er weer mooie vissessies op de planning. Er zullen video’s worden geschoten over karpervissen op stadswater, riviervissen, beekvissen op karper en ook worden er weer snoekvideo’s opgenomen.

Het is de bedoeling om dit jaar vaak naar Frankrijk te gaan. Uiteraard worden hier weer dikke video’s geschoten voor op YouTube. Ook ga ik deze zomer de derde exclusieve karperfilm schieten.

Ik wens iedereen veel succes aan de waterkant. Hopelijk hebben jullie wat gehad aan deze wintertips! Wil je meer karperfilmpjes zien over karpervissen in de winter? Klik dan op een van onderstaande video’s.

Jelmer

Karpervissen in Frankrijk, voorbereidingen najaar & roofviskamp 2021!
Wat zijn de beste karper onderlijnen / rigs?

Related Posts

Leave your comment

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Compare