Karpervissen in Nederland

Karpervissen in het voorjaar & Twincarp boilie

De karper wordt wakker!

Onderhand is het voorjaar officieel van start en gaan sommige vissers weer regelmatig naar de waterkant. Deze periode is in mijn ogen bij uitstek dé periode om flink wat vissen te verschalken! De koudbloedige karpers reageren positief op de kleinste temperatuurverschillen. Ondiepe wateren of wateren met stroming hebben mijn voorkeur in het voorjaar. Karpervissen in het voorjaar kan echt fantastisch zijn! De natuur ontwaakt en de karpers zijn vaak prima vangbaar. Graag vertel ik wat meer over mijn hoofdstrategieën in het voorjaar.

Ondiep water in combinatie met een warme wind = GOUD!

Wind en zonintensiteit zijn erg belangrijk tijdens het karpervissen in de lente. Een wind die warmer is dan de watertemperatuur zal een positieve invloed hebben op de vangsten. Toch kan een ijskoude dag met een snijdende oostenwind ook zijn vruchten afwerpen als de zon veel aanwezig is. Deze zonintensiteit is in mijn ogen nóg belangrijker dan de temperatuur van het water. De karper reageert namelijk niet alleen op temperatuurverschillen, maar ook op de hoeveelheid licht/ zon. Op ondiepe wateren kan je vaak super succesvol zijn door te vissen in een hoek waar de zon vrijwel de hele dag op staat te branden.

De diepe zand- en grindafgravingen kunnen het best nog even worden overgeslagen. Het duurt vaak tot eind april totdat deze wateren fatsoenlijk zijn opgewarmd. Focus je dus vooral op ondiepe wateren of wateren met stroming. Zelf heb ik een grote voorkeur voor stromende wateren. In de afgelopen maand heb ik redelijk fanatiek gevist op dit soort wateren. Het aantal (grote) karpers dat dit jaar op bezoek is geweest, is nu al om van te dromen!

Begin maart kwam deze oude spiegel van bijna 16 kilogram op bezoek

Kleine terugblik op de winter

Afgelopen winter stond in het teken van veel nieuwe wateren ontdekken. Meer lezen over afgelopen winter? Bekijk deze link!
Van tevoren wist ik dat niet ieder water het gewenste resultaat zou opleveren. Blanken is echter niet erg maar juist mega leerzaam. Bepaalde wateren heb ik afgestreept voor de komende winters. Van andere wateren heb ik juist een super goed gevoel overgehouden voor de volgende winter. Alleen door zelf te ontdekken, vallen en op te staan en blijven volhouden kan je je kennis omtrent wateren vergroten. Hier zal je op de lange termijn de vruchten van plukken. Iedere sessie kan je dus zien als een investering voor de toekomst 😉

Blanken tijdens dit soort winterse taferelen is geen straf

In de maanden januari & februari heb ik ook een aantal sessies op het kanaal gevist. Deze sessies zal ik niet snel meer vergeten. Door in korte tijd veel verschillende stekken af te vissen wist ik al snel een groepje vissen te vinden. Vervolgens was het vangen van deze karpers geen moeilijke uitdaging. Ze vielen stuk voor stuk voor de Twincarp boilie in combinatie met een halve pop-up. Door compleet single hookbait te vissen was het vaak al snel raak.

Perfect gehaakt!

Hoe vang je meer karper in het voorjaar?

Het voorjaar is zoals ik al eerder aangaf mijn favoriete jaargetijde om te karpervissen. In het voorjaar zijn er twee strategieën die ik veelvuldig gebruik. Afhankelijk van het watertype, de weersomstandigheden en eventuele concurrentie met andere vissers maak ik een keuze tussen deze twee strategieën. De eerste strategie is de single hookbait visserij.

Bij deze visserij is locatie allesbepalend. Vaak ga ik met twee hengels op pad waar beide een chod systeem, hinged stiff rig of ronnie rig aan bevestigd zit. Ik geef iedere stek maximaal anderhalf uur de tijd. Bij geen actie ga ik bijvoorbeeld honderd of tweehonderd meter verderop zitten. Op deze manier kan je vaak binnen een dag tijd een aantal vissen vinden. Zodra je ze hebt gevonden kan je ervoor kiezen om een voerstek op te bouwen. Hierbij komt mijn tweede hoofdstrategie in het voorjaar kijken.

Mijn tweede hoofdstrategie bestaat uit het maken van een voerstek. Hierbij houd ik altijd de volgende stelregel in gedachte: “Less is more”! Het is in deze periode absoluut niet verstandig om volop te gaan strooien met emmers boilies. Je kan juist veel meer vis vangen tijdens het karpervissen door minimaal te voeren. Op deze manier houdt je de vis gretig. Ook voer ik het liefst mega verspreid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 1 boilie per vierkante meter. Op deze manier dwing je de vissen om te gaan zoeken naar het aas. De vis wordt hierdoor nog gretiger maar ook bevorder je hiermee de werking van je rig.

Een prachtige bak van het stromende water. Deze buffel was duidelijk op zoek naar wat voedingsrijke boilies!

Goed aas is een absolute must in het voorjaar! De vis heeft een grote behoefte aan hoogwaardig voedsel met voornamelijk eiwitten. Ook kunnen mineralen en vitamines flink bijdragen aan de gezondheid van de karper. Onlangs heb ik in samenwerking met Evolution Products een eigen boilie ontwikkeld. Deze boilie is vanaf nu verkrijgbaar via deze link. Ik vertel graag wat meer over deze bijzondere Twincarp boilie!

De Twincarp boilie

De Twincarp boilie is ontstaan nadat ik zag dat veel vissers té weinig vertrouwen hebben in het aas dat ze gebruiken tijdens het karpervissen. Er zijn zo veel factoren die de vangkracht van een aassoort kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de structuur, hardheid, kleur, smaak, geur, diameter, micro- en macronutriënten etc. Bij iedere factor kan worden getwijfeld of het wel ‘de juiste’ boilie is om mee uit te pakken. Ik wilde simpelweg een boilie ontwikkelen die ALTIJD en OVERAL inzetbaar zou zijn. Ook moest deze boilie onderscheidend zijn zodat deze boilie zich ook perfect leent voor dressuurvisserij.

Ondanks dat er géén kleurstoffen in de Twincarp boilie zitten, is de kern groen/geel-achtig

De boilie heeft een friszoete kern dat is gebaseerd op de smaken kiwi en kers. Echter is het een echt kruidenballetje met een pittige rand. De boilie voorziet in de behoefte van de vis in ieder jaargetijde. Ik kan er een heel verhaal over gaan schrijven maar graag verwijs ik je door naar de volgende video:

In deze video vertel ik samen met de eigenaar van Evolution Products van alles over dit bijzondere aas. We spreken onder andere over de samenstelling, micro- en macronutriënten, de redenering achter het voorzien in de behoefte van de vis per jaargetijde, structuur en nog veel meer!

De Twincarp boilie kan besteld worden op de website van Evolution Products. Klik op DEZE LINK mocht je hier geïnteresseerd in zijn!

Bedankt voor het lezen van deze nieuwe update! Veel succes met karpervissen komende periode en zet hem op!

Jelmer

Twincarp en zijn plannen in 2021!
Karpervissen in Frankrijk, voorbereidingen najaar & roofviskamp 2021!

Related Posts

Leave your comment

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare